سکان هدایت خوارزمی را در پرتلاطمترین روزهای اقتصاد ایران تحویل گرفته؛ اوج نوسانات ارز و بالا و پایینهای بازار سرمایه و دغدغهها درباره آینده. مدیرعامل تازهنفس گروه سرمایهگذاری خوارزمی اما به روزهای پیش رو خوشبین است و برایش نقشه راه دارد. در یک قدمی سال جدید، پای صحبت عباسعلی ارجمندی نشستهایم؛ مدیری که معتقد است تعهد و پاسخگویی به سهامدار، حرف اول و آخر را میزند.
از روزهای آغاز کارتان در مجموعه خوارزمی بگویید، شرکت را در چه وضعیتی تحویل گرفتید؟
آغاز کار من در شرکت سرمایهگذاری خوارزمی در روزهای آغازین مهر 97 همزمان شد با برنامهریزی انجام کارهای مربوط به برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه شرکت در روزهای پایانی مهر ماه، و این در شرایطی بود که از یک طرف معاونت مالی و اقتصادی شرکت به عنوان مجری تهیه و تکمیل صورتهای مالی و برگزاری مجمع از کار کنارهگیری کرده بود و از طرف دیگر، تاخیر در برگزاری مجامع عادی سالانه برخی شرکتهای گروه، جمعبندی گزارشات مالی و هیئت مدیره شرکت و دریافت اظهار نظر بازرس قانونی و حسابرس به سرانجام نرسیده بود.
خوشبختانه با تلاشهای همکاران و مدیریت شرکت مجمع عمومی سهامداران در تاریخ 28 مهر 97 برگزار شد.
با این اوصاف، مجمع سالانه با چه شرایطی برگزار شد؟
مجمع در شرایط بسیار خوبی برگزار شد. بخش عمدهای از سهامداران شرکت کارکنان شاغل و بازنشسته بانک صادرات ایران هستند که به طور مرتب در جریان فعالیتهای شرکت هستند و با درک درستی که از شرایط اقتصادی کشور دارند، ضمن طرح پرسشهای خود در مورد حسابها و عملکرد شرکت، اظهار نظر و اعمال رأی کردند. در مجموع مجمع آرام و به دور از حاشیه برگزار شد.
مجمع سال 97 چه تغییراتی نسبت به مجامع سالهای قبلی داشت؟
بزرگترین تغییر نبود جناب آقای دکتر صیدی به عنوان مدیرعامل گروه خوارزمی پس از برگزاری پنج مجمع بود.آقای دکتر صیدی با انتصاب به مدیرعاملی بانک صادرات ایران، گروه خوارزمی را ترک کردند.البته ارتقاءحرفه ای ایشان موجب افتخارخوارزمی است.
تغییر دیگر در ترکیب اعضای حقوقی و حقیقی هیئت مدیره شرکت بود. تا زمان برگزاری مجمع سالانه مجموعه متعلق به بانک صادرات ایران سه عضو و مجموعه متعلق به گروه بانک مسکن دو عضو هیئت مدیره را به خود اختصاص داده بودند، اما با واگذاری سهام توسط گروه بانک مسکن در بورس، شرکت سرمایهگذاری ملی ایران جایگزین ایشان شد و در حال حاضر همراه با چهار عضو متعلق به مجموعه بانک صادرات ایران ترکیب اعضای هیئت مدیره گروه خوارزمی را تشکیل میدهند.
درباره عملکرد شرکتهای زیرمجموعه در ماههای اخیر بگویید. با توجه به تنوع حوزه فعالیت شرکتهای زیرمجموعه، کدامیک از شرکتها با چالشهای بیشتری برای تطبیق با شرایط اقتصادی فعلی روبهروست؟
شرکتهای سینادارو، نیروپارسه، برق و انرژی سپهر، تجارت گستران خوارزمی، دادهپردازی خوارزمی، توسعه مدیریت سرمایه خوارزمی، توسعه ساختمان خوارزمی، توسعه معادن صدر جهان، توسعه فناوری اطلاعات خوارزمی، سرمایهگذاری آتینگر سپهر ایرانیان، FZE ، نفت و گاز و انرژی زیما، شرکتهای مدیریتی گروه سرمایهگذاری خوارزمی هستند که متاثر از شرایط اقتصادی کشور، خروج آمریکا از معاهده برجام و تشدید تحریمها فعالیتهایشان به تناسب با دشواریهایی همراه شده است.
به عنوان مثال، شرکت نیروپارسه در انتقال پول، ثبت سفارش و خرید دستگاههای مولد برق، شرکت سینادارو در مورد تکمیل ماشینآلات طرح توسعه و انتقال و تا حدودی مواد اولیه و شرکت توسعه معادن صدرجهان در مورد اکتشاف و مشارکت در سرمایهگذاری در معادن با محدودیتهای زیادی مواجه شدهاند، که به دنبال یافتن راههایی برای پیشبرد کارهایشان وعبورازتنگناهاهستند.
خوارزمی در حوزه ساختمان هم فعالیت میکند. وضعیت این حوزه چطور بوده؟
شرکت توسعه ساختمان خوارزمی با سابقهای بیش از 10 سال در این صنعت فعالیت دارد. علاوه بر پروژههای تکمیل و واگذارشده، چند پروژه در دست احداث و اجرا دارد که رکود تورمی حاکم بر بخش ساختمان از یک طرف و هزینه تامین مالی گرانقیمت از طرف دیگر بر فعالیتهای این شرکت سایه انداخته و پیشرفت پروژهها را با دشواریهایی مواجه کرده است. این امیدواری هست که در آینده نزدیک با واگذاری برخی پروژهها، ضمن شناسایی سود ساختار مالی شرکت اصلاح شده و ادامه فعالیتهای شرکت با شرایط بهتری امکانپذیر باشد.
برنامه شما برای کنترل شرایط فعلی چیست؟ چه تغییراتی قرار است در روال کاری مجموعه اتفاق بیفتد؟
در شرایط دشواری قرار داریم، اما مدیران شرکتها با برنامهریزی مناسب و تکیه بر پتانسیلهای داخلی امیدوارند مانع از آسیب دیدن فعالیتهای شرکتهای خود شوند و این دوره سخت را پشت سر گذارند.
به نظر میرسد مهمترین چالش مجموعه در حال حاضر، مطالبات سنگین شرکت برق و انرژی سپهر به عنوان بزرگترین دارایی گروه، از وزارت نیرو باشد، درست است؟
شرکت برق و انرژی سپهر بیش از 1100 میلیارد تومان بابت فروش برق به توانیر از دولت طلب دارد. این شرکت بزرگترین دارایی گروه خوارزمی است و چنانچه این مطالبات در زمان ایجاد یا با فاصله کوتاهی وصول میشد، گروه خوارزمی میتوانست مبالغ دریافتی را صرف توسعه نیروگاه یا سرمایهگذاری در سایر بخشها کرده و منافع حاصل را نصیب سهامداران خود کند، که متاسفانه تا کنون این امر به انجام نرسیده و بهناچار مدیریت شرکت برق سپهر و همچنین گروه خوارزمی وصول مطالبات یادشده را از یک طرف در قالب بند «و» تبصره 5 قانون بودجه سال 97 و تهاتر بدهیها به شبکه بانکی و از طرف دیگر با طرح دعوی حقوقی پیگیری میکند. به نظر میرسد تا پایان سال بخش عمدهای از این مطالبات با تهاتر بدهیها تسویه شود.
از نظر شما بهترین راه برای معرفی توانمندیهای مجموعه به سهامداران چیست؟
گروه به طور پیوسته در تعامل با سهامداران خود است. سهامداران عمده از طریق نمایندگان خود در هیئت مدیره اعمال نظر میکنند و سایر سهامداران علاوه بر ارتباط مستقیم که میتوانند با دفتر مدیریت و هر یک از معاونتها داشته باشند، از طریق اطلاعات منتشرشده در سامانه کدال ونیز سایت رسمی خوارزمی در جریان فعالیتهای شرکتها قرار میگیرند. تقویت روابط عمومی گروه به منظور شفافیت بیشتر ونیز پاسخگویی درقبال عملکرد شرکتها از برنامههای آتی گروه خوارزمی است.
از برنامه راهبردی هفتساله شرکت بگویید. در سالی که گذشت، چند درصد از برنامههای پیشبینیشده محقق شده؟ با توجه به شرایط فعلی، چه تغییراتی قرار است در برنامهریزی بلندمدت شرکت انجام شود؟
طبق برنامه راهبردی هفت ساله که برای فعالیتهای گروه خوارزمی تنظیم شده است، قرار بر این است که در 31 خرداد 99، زمان پایان برنامه، ارزش داراییهای خوارزمی حدود یک درصد GDP کشور (ارزش تولید ناخالص داخلی در آن تاریخ طبق برآورد کارشناسان در حدود 3300 هزار میلیارد تومان برآورد شده بود)، یعنی در حدود 33 هزار میلیارد تومان و سود خالص حدود 8500 میلیارد تومان باشد.
این برنامه در شرایطی تدوین شد که درپی انتخابات ریاست جمهوری سال 92 دولت منتخب بر افزایش تعامل با اقتصاد دنیا و کاهش تحریمها تاکیدداشت وچشمانداز مثبتی در اقتصاد کشور فراهم آورده بود. مجموع فعالیتهای انجامگرفته در گروه خوارزمی با این چشمانداز از قبیل سرمایهگذاری در بخشهای نیروگاهی، تولید برق، معدن و فلزات گرانبها، نفت و گاز و پتروشیمی، بانکداری وتوسعه فعالیتهای بینالمللی در این راستا صورت گرفت، اما متاسفانه با تغییر رویکرد آمریکا و خروج این کشور از برجام، بازگشت دوباره تحریمها و دشواریهای حاصل از آن، مانع از دستیابی گروه خوارزمی به اهداف تعیینشده گردید.
با توجه به فاصله نسبتا زیاد بخش تحققیافته برنامه با اهداف تعیینشده، هیئت مدیره جدید شرکت در زمان مناسب اقدام به بازنگری و در صورت لزوم تعیین اهداف جدید در محدوده زمانی مناسب خواهد کرد.
با توجه به شرایط فعلی، آیندهنگری و برنامهریزی بلندمدت برای آینده اصلا تا چه اندازه در سبک مدیریتی شما نقش دارد؟ آیا شرکتها در این شرایط بهتر است به برنامهریزیهای کوتاهمدت و میانمدت رو بیاورند، یا همچنان میتوان به سندهای چشمانداز چندساله پایبند بود؟
در هر کشوری، بهویژه کشور ما، فرصتهایی وجود دارد که با وجود تغییر سیاستها و دولتها و... کماکان دستنخورده باقی میماند. کشور ما همچنان صادرکننده مواد خام است. طرحهای توسعهای که در زمینه نفت و گاز در کشور اجرا شده، هنوز نتوانسته ما را به کشوری که تولیدکننده محصول نهایی صنعت نفت و گاز باشد، تبدیل کند و هنوز هم مجبور به واردات برخی از فرآوردهها هستیم و نمیتوانیم از همه ظرفیتهای یک پالایشگاه یا یک واحد صنعتیمان استفاده کنیم. بااینحال، فارغ از مسائلی که در دنیا میگذرد، یکسری از صنایع برای ما همیشگی است؛ از جمله صنعت نفت و گاز، صنایع معدنی و بهویژه سنگ آهن. ما صادرکننده انواع سنگ معدن، آهن و فلزات دیگر هستیم و ایران از نظر دارا بودن انواع معادن یکی از غنیترین کشورهای دنیاست. از نظر دارا بودن منابع نفت و گاز هم جزو بزرگترینها هستیم. این صنایع میتوانند سازماندهی شوند و صنایع پاییندستی جهت تامین نیازهای کشور در آنها تعریف شوند. اگر یک سرمایهگذار تصمیم به سرمایهگذاری در زمینه کالاهای واسطهای داشته باشد، قطعا تا کمتر از دو یا سه سال آینده نمیتواند از این سرمایهگذاری بهرهبرداری کند و سودی عاید وی شود. چیزی که اهمیت دارد، دیدگاه سیاسی و اقتصادی ما نسبت به تحولات جهانی و ارزیابی ما از موقعیت ایران در عرصه سیاست و اقتصاد دنیاست. به نظر من ما از نظر اقتصادی حرفهای زیادی برای گفتن داریم. شرایط کنونی نمیتواند زمان زیادی ادامه داشته باشد و کشور ما حتما در سالهای آینده از ظرفیتهای موجود استفاده خواهد کرد. در این شرایط با شناسایی مزیتهای کشور در بخشهای مختلف اقتصادی و برنامهریزی میانمدت و بلندمدت میتوان رشد و رونق را به اقتصاد کشور بازگرداند و از منافع آن سود برد.
در شرایط فعلی سرمایهگذاری در کدام بخش میتواند امیدوارکنندهتر باشد و چشمانداز روشنتری دارد؟ مثلا فکر میکنید ورود به حوزه استارتاپها میتواند سودآوری شرکت را تضمین کند؟
البته برخی از کارشناسان و سرمایهگذاران در بورس اعتقاد دارند استارتاپها دام بعدی سرمایهگذاران هستند و افت بعدی را در این حوزه خواهیم داشت! اما به نظر میرسد این حوزه ظرفیت جذب سرمایهگذاریهای زیادی برای تامین نیازهای مردم را دارد.
شرکت سرمایهگذاری سپهر ایرانیان در این بخش فعال است و در پروژههای مشترک با دانشگاههای کشور از جمله صنعتی شریف همکاری میکند. فراهم کردن زمینه فعالیت استارتاپها و حمایت از آنها از کارهایی است که در این شرکت انجام میشود.
موقعیت استراتژیک کشور فرصتهای زیادی را در پیش رو قرار داده است. عدم دسترسی کشورهای آسیای میانه و قفقاز به آبهای آزاد، دسترسی آسانتر کشورهای اروپایی به کشورهای جنوب شرقی آسیا از طریق ایران و... همه فرصتهای ایران است. جالب است که در شرایط تشدید تحریمهای ایران، بندر چابهار از شمول آن خارج است و این فرصتی است برای بهرهبرداری از علاقهمندی کشورهای جنوب شرق آسیا بهویژه هند برای تعامل بیشتر با اروپا.
در سالی که گذشت، کدامیک از شرکتهای زیرمجموعه در مجموع بهترین عملکرد را در قیاس با باقی شرکتها داشته؟
میتوان گفت شرکت سینادارو نسبت به دیگر شرکتها عملکرد بهتری داشته است. این شرکت در زمینه تولید، فروش و سودآوری از برنامههای خود جلوتر است، اما در اجرای پروژه طرح توسعه خود محودودیتهایی دارد.بااین حال روند سودآوری آن در تمام این سالها با یک شیب نسبتا قابل قبول، مثبت بوده است. طرح توسعه این شرکت حداکثر تا پایان سال آینده به بهرهبرداری میرسد. این طرح تنها طرح توسعه نیست، بلکه طرح انتقال و توسعه است. لزوما طرح تولید یک محصول جدید مطرح نیست، بلکه به واسطه نو شدن دستگاهها و ماشینآلات، حجم و ظرفیت تولید افزایش پیدا خواهد کرد. این شرکت در حوزه قطرههای چشمی پیشرو است، اما دستگاهها از زمان تاسیس شرکت در سال 42 در حال کار هستند و بعضا"مستهلک شدهاند. با اجرای طرح توسعه سینادارو، تولید این شرکت به مراتب ارتقا پیدا خواهد کرد. سینادارو در بورس از نظر اطلاعرسانی جزو شفافترین شرکتها بوده است.
بعد از سینادارو، نیروگاه هم در زمینه مسائل زیستمحیطی عملکرد خوبی داشته و راندمان خود را بالا بردهاست. متوسط راندمان نیروگاههای مقیاس بزرگ مثل منتظرقائم حدود 40 درصد است و میتوان گفت نیروگاه ما با راندمان بین 38 تا 40 درصد، عملکرد قابل قبولی داشتهاست. در برنامههای توسعهای آینده کشور قرار است محدودیتهایی برای احداث نیروگاههایی با راندمان زیر 50 درصد در نظر گرفته شود.
برنامه شما برای کنترل استراتژیک شرکتهای زیرمجموعه خوارزمی چیست؟ همان شیوه نظارتی سابق را پیگیری میکنید، یا شیوه جدیدی برای تعامل با شرکتهای زیرمجموعه در نظر دارید؟
خوشبختانه کار ما در این زمینه بسیار ساده است، چون خوارزمی متناسب با بزرگ شدنش، در سالهای گذشته دارای ساختارهایی شده که کار خودشان را انجام میدهند. شرکتهای زیرمجموعه ما که مدیریتی هستند و مدیریت آنها را خوارزمی تعیین میکند، در تعامل با معاونتهای مختلف شرکت عمل میکنند. خوارزمی پنج معاونت دارد: معاونت سرمایهگذاری و توسعه، معاونت امور شرکتها و مجامع، معاونت طرح و برنامه، معاونت مالی و اقتصادی و معاونت اداری و پشتیبانی. سه معاونتی که بیشترین تعامل را با شرکتهای زیرمجموعه دارند، سرمایهگذاری و توسعه، امور شرکتها و مجامع و طرح و برنامه هستند. تعامل شرکتهای زیرمجموعه با معاونتها، مداوم است. معاونت طرح و برنامه، طرحها و پروژههای شرکتها را بررسی میکند و سیاست را به آنها ابلاغ میکند. معاونت امور شرکتها و مجامع، بر فعالیت آنها نظارت دارد و معاونت سرمایهگذاری و توسعه، طرحهای سرمایهای آنها را بررسی میکند و با سیاستهای کلی خوارزمی مطابقت میدهد. البته معاونت مالی و اقتصادی نیز با شرکتها در ارتباط است، اما ارتباط آن طی این سالها کمرنگتر شده است که یکی از برنامههای من، تقویت همین بخش است. معاونت اداری و پشتیبانی هم بیشتر به کارهای خوارزمی رسیدگی میکند. معاونت امور شرکتها و مجامع،درخط مقدم ارتباط ما با شرکتها قراردارد. از طرفی کمیته حسابرسی داخلی شرکت خوارزمی و همچنین کمیته حسابرسی تکتک شرکتها تشکیل شده و جلسات آن به طور مرتب برگزار میشود. گزارش این جلسات به مدیریت شرکتهای مرتبط و به کمیته حسابرسی داخلی خوارزمی ارائه میشود. تمام فعالیتهای مجموعه شرکتها بهدقت نظارت شده و در جای لازم، راهکار و تذکر داده میشود. این روش سیستماتیک کماکان قرار است ادامه پیدا کند. اگر به واسطه تغییر بعضی از اعضای کمیتههای حسابرسی و خروج افراد، نیاز به تغییراتی باشد، در اسرع وقت اقدامات مقتضی صورت میگیرد. همچنین کمیته حسابرسی داخلی قرار شده ارزیابی عملکرد خود کمیتهها و اعضای تشکیلدهنده آنها را هم در دستور کار داشته باشد.
تعامل شرکت خوارزمی در حال حاضر با نهادهای دولتی چگونه است؟ آیا انتظارات خاصی از سوی مجموعه در بخشهای مختلف وجود دارد؟
تلاشهایی را در این زمینه کردهایم. واقعیت امر این است که ما یک شرکت سهامی عام هستیم و با دولت و نهادهای دولتی تعامل چندانی به صورت مستقیم نداریم. بزرگترین تعامل ما با دولت در بخش نیروگاه است که این کانال ارتباطی را هم میتوان در دو بعد مورد بررسی قرار داد. بعد اول دریافت مجوز فعالیتهای طرح و توسعه است که در این زمینه یک پروژه ۵۰۰ مگاواتی در حال حاضر توسط همکاران ما در حال پیگیری است. اگر مصوبههای لازم را از مراجع ذیربط در نهادهای دولتی دریافت کنند، طرح توسعه 500 مگاواتی نیروگاه را به اجرا درخواهیم آورد. بعد دوم هم بحث وصول مطالبات و درآمد حاصل از فروش برق تولیدی نیروگاه است. دولت هم تنگناهای مالی خودش را دارد و تمام سعی ما وصول مطالبات در کوتاهترین زمان است که متاسفانه تاکنون در این مورد دستاورد زیادی نداشتهایم. بااینحال ظرفیتی که در قانون بودجه سال ۹۷ کشور پیشبینی شده، میتواند مشکل ما را تا حد زیادی رفع کند.
در زمینه مدیریت انتظارات سهامداران چه برنامهای دارید؟
ترکیب سهامداران ما به گونهای است که مجبوریم به درآمد بیشتر، تقسیم سود بیشتر و بهویژه پرداخت بهموقع فکر کنیم. ۵۵ درصد سهام ما با واسطه یا بیواسطه متعلق به کارکنان بانک صادرات است و ۱۰ درصد سهام نیز متعلق به همین مجموعه در بانک مسکن است. یعنی عملا ۶۵ درصد از سهامداران ما همکاران بانکی از این دو بانک هستند که درآمد حاصل از سهام شرکت خوارزمی برایشان مهم است و سالانه روی آن حساب باز میکنند. پس ناگزیر هستیم سرمایهگذاریها را طوری سازماندهی کنیم که ضمن توجه به سود بلندمدت، به عایدیهای کوتاهمدت نیز توجه کنیم و سرمایهگذاریها را به سمتی هدایت کنیم که هم سطح سودآوریشان خوب باشد، هم تقسیم سود داشته باشند. بسیاری از شرکتها متاثر از وضعیت اقتصادی ممکن است تقسیم سود داشته باشند، اما چون توان پرداخت ندارند، یک برنامه افزایش سرمایه را به مجمع میآورند و کل سود تقسیمشده را به حساب افزایش سرمایه از محل مطالبات میگذارند. اما ما در خوارزمی موظفیم تقسیم سود داشته باشیم و تا زمانی که مهلت قانونی هشت ماههاش به اتمام میرسد، حتما باید سود را پرداخت کرده باشیم. اشخاص حقیقی نسبت به مطالبات سهام خود حساسیت دارند. درنتیجه برنامه ما در خوارزمی باید معطوف به این باشد که بخشی از سرمایهگذاریهایمان را به سمتی سوق بدهیم که بتواند حداقل سود مورد انتظار سهامداران ما را ایجاد کند. اگر در مجمع گذشته 75 میلیارد تومان سود قابل تقسیم داشتهایم، ما باید برای سال آینده به عددی بالاتر از این فکر کنیم.
کمی هم از تغییرات کادر نیروی انسانی خوارزمی در ماههای اخیر بگویید. گروه در این زمینه چه تغییراتی داشته؟
تغییرات چشمگیری نبوده، خوارزمی ساختار نیروی انسانی بسیار خوبی دارد و کارکنان شرکت با علاقهمندی وظایف محوله را انجام میدهند. آمدورفتها متعارف بوده است. در سطح شرکتها هم تغییرات زیادی نبوده و اگر هم تغییری داشتیم، در راستای استفاده بهینه از توانمندیهای افراد بوده است.
اگر بخواهید همه اتفاقهای اخیر را جمعبندی کنید، برای ماههای آتی چه خبرهای امیدوارکنندهای برای سهامداران دارید؟
خبرهای امیدوارکننده زیاد است که بخشی از آنها را در مجمع سالانه سهامداران گفتهام. تهاتر و تسویه بدهیهای بانکی با مطالبات از شرکت توانیر بابت فروش برق و واگذاری داراییها، برنامهریزی جهت کاهش هزینهها و افزایش راندمان تولید در نیروگاه، بهرهبرداری از طرح توسعه و انتقال شرکت سینادارو، برنامهریزی جهت بهرهبرداری و احداث کارخانه در شرکت توسعه معادن صدرجهان، رفع مشکلات شرکت توسعه ساختمان و فعالتر شدن پروژههای در دست احداث این شرکت، بازنگری در نوع فعالیتهای شرکت تجارت گستران خوارزمی و تعریف پروژه در شرکت نفت گز و پتروشیمی زیما، افزایش فعالیتهای شرکت سرمایهگذاری سپهر ایرانیان و شرکت کارگزاری آیندهنگر خوارزمی، از جمله اخبار مثبتی است که میتواند امیدواری به آینده گروه خوارزمی را افزایش دهد.
بعضی از کارشناسان پیشبینیهای نگرانکنندهای را برای بازار سرمایه در سال ۹۸ ارائه دادهاند. شما اوضاع این بازار را چطور پیشبینی میکنید؟
خروج آمریکا از برجام، تشدید تحریمها، نوسانات شدید نرخ ارز و مبهم بودن آینده مانع از رشد مناسب بازار سرمایه در سال 97 بوده است. اما همیشه در کنار تهدیدها، فرصتهایی هم هست. با گذشت زمان شرکتهای بورس، بهویژه صادرکنندهها، راهکارهایی برای فعالیتهایشان خواهند یافت و تمایل اروپا به حفظ برجام و یافتن روشهای تعامل با ایران منجر به این خواهد شد که در مجموع تفاوت زیادی بین سال 97 و سال 98 نتوان تصور کرد. به نظر میرسد صرفنظر از نوسانات متعارف بازار، سال 98 برای ما بدتر از 97 نخواهد بود.
مشخصا"چشماندازتان برای شرکت خوارزمی در سال آینده چیست؟
بدون تردید سال ۹۸ را برای شرکت خوارزمی پرسودتر از سال ۹۷ میبینم، چراکه زیرساختهای خوبی در شرکت مهیا شده است. برخی مشکلات مدیریتی باعث شد در سال 97 از ظرفیتهای گروه استفاده کامل نشود. خوشبختانه این مشکلات رفع شد و مدیریت امور در حال حاضر بسیار منسجمتر ازماههای گذشته شده است. نیروهای حاضر در مجموعه هم نیروهای کارآزمودهای هستند که میتوانند به رشد خوارزمی کمک کنند.
منبع: شماره نخست فصلنامه «وخارزم»