Kharazmi Investment Group

ثروت آفرینی پایدار برای نسل ها

:: آغاز بهره برداری از سه پروژه معدن طلای شادان در چهل و پنجمین بهار انقلاب - 1402/10/04




دکتر رئیسی مدیر عامل شرکت معادن و صنایع معدنی کارند صدر جهان در گفتگو با روابط عمومی خوارزمی گزارش عملکردی را در حوزه کاری خود ارائه داد که بدین شرح می باشد:  پروژه SART  به طور کلی بسیاری از کانسارهای طلا همراه با عنصر مس، از نظر اقتصادی- فنی به عنوان اهداف پرچالش با ریسک بالا برای فرآوری محسوب می‌شوند.

از دیرباز نیز موجب شده تا معدنکاران ترجیح دهند بر روی پروژه‌هایی تمرکز داشته باشند که نیازی به کنترل مس در فرایند لیچینگ (Leaching) نداشته باشد. با این حال، در قرن 21  چنین پروژه‌هایی به ندرت یافت می‌شوند. با توجه به افزایش قیمت فلزات در سال‌های اخیر و توجه با اینکه عمدتاً 20 درصد از تمامی کانسارهای طلا دارای مقادیر قابل توجهی مس می باشند، نمی توان این کانسارها را کاملا نادیده گرفت. لذا می‌توان گفت که باید توجه ویژه‌ای به وجود ترکیب مس در کانسنگ‌های طلا و روش های جداسازی مس از طلا داشت. 

وی در خصوص تکنولوژی SART عنوان کرد: تکنولوژی SART به عنوان متداول‌ترین فرایند برای بازیابی سیانید سدیم و تولید مس در کارخانه‌های تولید طلا استفاده می‌شود. فرایند SART (سولفیدی کردن، اسیدی کردن، بازیابی و تیکنینگ) نوعی از تکنولوژی است که اخیرا در مدار فرآوری بعضی کارخانه‌های تولید طلا در سرتاسر جهان استفاده شده تا مشکلات ناشی از وجود مس بالا در کانسنگ‌های طلا را رفع کند.

دکتر رئیسی خاطر نشان کرد: نام SART بیانگر عملیات‌های اصلی این  فرایند است: 1- سولفیدی کردن (S) 2-  اسیدی کردن (A) 3- بازیابی رسوب مس (R) 4- ضخیم کردن رسوب مس (T). وی گفت: فرایند SART برای اولین بار توسط مرکز تحقیقاتی SGS Lakefield و Teck برای پروژه لوبو مارته در شیلی ارائه شد. اولین پروژه اقتصادی SART در معدن تلفر متعلق به شرکت نیوکرست در غرب استرالیا افتتاح شد.

مدیر عامل شرکت معادن و صنایع معدنی کارند صدر جهان اظهار داشت: شرکت نیومونت همچنین یک کارخانه SART دیگر را از سال 2008 در معدن یاناکوچا در پرو راه‌اندازی کرده است، مدت کوتاهی بعد از پروژه مذکور کارخانه‌های SART با هدف فرآوری محلول‌های طلادار حاصل از هیپ لیچینگ در معدن یاناکوچا در پرو متعلق به نیومونت ‌(Guzman et al., 2009)، معدن گدابک در آذربایجان متعلق به شرکت آنگلو آسیا، معدن ماسترا در ترکیه متعلق به شرکت کوزا گولد (Kaczmarek and Orser, 2011) و معدن ماریکونگا در شیلی متعلق به شرکت کینروس (Ford et al., 2008) و معدن طلای لوویا د اورو در مکزیک متعلق به شرکت نیومونت راه‌اندازی گردید. 

وی افزود: پس از راه‌اندازی کارخانه طلای شادان به روش هیپ لیچینگ(Heap Leaching) علی‌رغم عیار بسیار پایین مس، غلظت مس در کانسنگ طی چرخش‌های متوالی به مرور افزایش یافت، افزایش غلظت مس در مدار هیپ لیچینگ شادان به گونه‌ای بود که در صورت عدم کنترل غلظت مس، راندامان استحصال طلا به نحو چشمگیری کاهش می یافت که با آغاز مطالعات SART در سال 1401توسط مجموعه مهندسی معدن، همچنین زمان کم برای تسریع در نتیجه گیری روش تولید(جداسازی مس از طلا) با سرمایه گذاری بالغ بر 25 میلیارد ریال و پیش بینی بهره‌برداری نهایی در اردیبهشت 1403، از فروردین 1402 تولید نیمه صنعتی آغاز و در نهایت در شهریور 1402 جداسازی با نتایج بسیار مثبتی روبرو گردید و شرکت قادر به کاهش بسیار قابل توجه عنصر مس در فرایند تولید و استحصال طلاشد. درنتیجه علاوه بر جداسازی مس از طلا، کنسانتره مس هم تولید شد.

دکتر رئیسی تصریح کرد: مدار پایلوت فعلی راه‌اندازی‌شده سارت(SART) در معدن شادان با توان عملیاتی 6 تا 7 لیتر بر ثانیه می‌باشد که به منظور برآورده‌کردن نیازهای مجتمع دبی آن بایستی به 12 لیتر بر ثانیه افزایش یابد تا امکان فرآوری حدود 30 تا 40 درصد ظرفیت مدار جذب را داشته‌ باشد. با توجه به برآورد اولیه، افزایش ظرفیت و افزایش ضریب ایمنی مدار نیمه‌صنعتی موجود هزینه‌ای حدود 13 میلیارد تومان نیاز خواهد داشت که عمده آن صرف ایمن‌سازی، خرید و نصب تجهیزات و سنسورهای پایش و تجهیزات خشک کردن کنسانتره تولیدی مانند فیلترپرس خواهد شد.

وی گفت: تاثیر برروی عملکرد و تولید  راه‌اندازی مدار پایلوت SART تغییرات مثبتی را در عملکرد مدار جذب موجب شده است که افزایش راندمان جذب طلا تا نزدیک به 100 درصد در تانک های جذب موید این مهم می‌باشد.

دکتر رئیسی در خصوص درصد پوشش بودجه گفت:  با توجه به پیش بینی بودجه سال 1402، هدف اصلی، تحقق فروش حداکثری طلای تولیدی طبق بودجه می باشد که با انجام این مهم و همچنین صرفه جویی های انجام شده در بخش پروژه SART، امید است، دستیابی به پوشش کامل بودجه در سال جاری با تلاش مجدانه همکاران محقق گردد.

این مسئول به جزئیات فروش طلا و مقدار فروش اشاره کرد و گفت:  پس از فراهم شدن شرایط فروش شمش طلا به صورت گواهی سپرده در بورس کالا و همراهی و همکاری بانک محترم صادرات (صدور گواهی سپرده) و شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی، خوشبختانه عملیات فروش به صورت مستمر در حال انجام بوده و از ابتدای سال جاری تا مورخ 11/09/1402، به میزان 83/145 کیلوگرم طلا صورت به فروش رفته است.

وی به مقدار تولید طلا  در سال جاری اشاره کرد و اظهار داشت:  از ابتدای سال جاری تا مورخ 1402/09/11، به میزان 605/156 کیلوگرم طلا در مجتمع تولید شده است.

مدیر عامل شرکت معادن و صنایع معدنی کارند صدر جهان به رویه فروش طلا اشاره کرد و گفت: شمش تولیدی در معدن، پس از پالایش نهایی به خزانه بانک صادرات تحویل و پس از انجام عیار‌سنجی توسط آزمایشگاه معتمد بورس، به گواهی سپرده تبدیل و در بورس کالای ایران به فروش می‌رسد.

رئیسی پروژه های پیش رو این شرکت را بدین شرح اعلام کرد: 
1- احداث انبار مواد ناریه (جهت تسهیل و تسریع عملیات آتشباری در معدن)
 2- ساخت کارخانه تولید سیانید سدیم (به عنوان مواد اولیه تولید)
3- انجام پروژه SART  
4- بسترسازی لازم در خصوص شروع ساخت کارخانه کنسانتره مس/طلا 

موارد فوق از مهمترین اهداف عملیاتی شرکت در سال جاری بوده است که امید است هر سه مورد در دهه مبارک فجر به بهره‌برداری برسند. وی در خصوص پروژه مهم ساخت کارخانه بزرگ سولفیدی مس با ظرفیت 13 هزار تن کنسانتره گفت : خوشبختانه پس از امضا تفاهم‌نامه فی‌مابین استاندار محترم خراسان جنوبی (جناب آقای دکتر قناعت) و مدیرعامل محترم شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی (جناب آقای دکتر غریب‌پور)، همراهی و همکاری استان در خصوص صدور مجوزهای  لازم به سرعت در حال انجام می‌باشد. وی افزود : در گام اول و به عنوان یک موضوع بسیار مهم و حیاتی مجوزها و تایید تخصیص 99 هکتار زمین از محل اراضی ملی در بلافصل معدن جهت ساخت کارخانه مربوط دریافت شده است. 

این مسئول تصریح کرد: همچنین مطالعات بخش مهندسی FS و ارزیابی زیست محیطی پروژه نیز طی قراردادهای منعقده با شرکت‌های ذی‌صلاح در حال انجام بوده و تا پایان سال نهایی خواهند شد.


تعداد بازدید : 421
:: ثبت نظر ، پیشنهاد و انتقاد ...
:: فرم ارتباط ...
:: ثبت پرسش ...
:: فرم تماس با ما ...