Kharazmi Investment Group

ثروت آفرینی پایدار برای نسل ها

:: مقابله با معاملات نهانی یا مدیریت شاخص؟ - 1394/03/04

یک کارشناس بازارهای مالی معتقد است: سازمان بورس با یک برنامه جدی و همه‌جانبه، ذهنیت جامعه و بازار را از مدیریت شاخص به عنوان وظیفه اصلی سازمان به مقابله با معاملات نهانی و مجازات متخلفان تغییر دهد.

به گزارش اقتصادنیوز، اطلاعات نهانی به آن دسته از اطلاعات اطلاق می‌شود که برای عموم منتشر نشده است و تاثیر بسیاری بر قیمت سهام دارد. این اطلاعات عموماً در اختیار مدیران شرکت‌ها، برخی کارکنان کلیدی آنها و سهامداران عمده قرار دارد. بر این اساس، هر شخصی را که به هر نحو به اطلاعات نهانی دسترسی داشته باشد و بر اساس آن اقدام به معامله اوراق بهادار کند، می‌توان مجازات کرد.

اخیرا با پررنگ شدن اثر مخرب سوءاستفاده احتمالی از این اطلاعات توسط دارندگان آن مشکلات جدیدی را در بازار سرمایه کشور دامن زد که در نهایت به ابطال معاملات بعضی از نمادها شد. در این باره یک کارشناس بازارهای مالی معتقد است: در حال حاضر لازم است سازمان بورس با یک برنامه جدی و همه‌جانبه، ذهنیت جامعه و بازار را از مدیریت شاخص به عنوان وظیفه اصلی سازمان به مقابله با معاملات نهانی و مجازات متخلفان تغییر دهد.

علی ابراهیم‌نژاد به اقتصادنیوز می‌گوید: مطالعات متعدد در بازارهای بین‌المللی نشان داده است که صرف تصویب قوانین مقابله با معاملات نهانی هیچ تاثیری در بهبود عملکرد بازار ندارد. جالب‌تر اینکه همین مطالعات نشان می‌دهد به محض اعلام شناسایی و مجازات اولین مورد تخلف، میزان هزینه تامین مالی شرکت‌ها کاهش چشمگیری یافته و به عبارتی، بلافاصله پس از اولین اقدام اجرایی، ریسک بازار کاهش یافته و تمایل سرمایه‌گذاران به حضور در بازار افزایش یافته است.

او افزود: یکی دیگر از یافته‌های این مطالعات این است که پس از اجرا شدن قوانین مقابله با معاملات نهانی، میزان کارایی اطلاعاتی قیمت‌ها افزایش یافته و حرکت توده‌وار و دسته‌جمعی قیمت‌ها کاهش می‌یابد. همه ما می‌دانیم که حرکت توده‌وار قیمت‌ها و بازار سرتاسر سبز یا قرمز، همواره یکی از مشکلات تاریخی بورس تهران بوده و به قول قدیمی‌های بازار، در بورس تهران خشک و‌ تر باهم می‌سوزند!.

دانشجوی دکترای مالی دانشگاه بوستون با تاکید براینکه، تلاش جدی‌تر سازمان برای حفظ حقوق سهامداران در برابر معاملات نهانی و درز اطلاعات، می‌تواند در این زمینه به بورس تهران کمک خواهد کرد، تصریح می‌کند: یکی از ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد بورس تهران در مقایسه با بسیاری از بورس‌های دیگر میزان تقسیم سود بسیار بالا در مجامع شرکت‌هاست. به عبارت دیگر، یکی از معماهای بورس تهران این است که بسیاری از شرکت‌ها به‌رغم نیاز مالی شدید، بخش عمده سود سالانه خود را بین سهامداران تقسیم می‌کنند.

او می افزاید: مطالعاتی که روی بازارهای توسعه‌یافته و در حال توسعه انجام شده نشان می‌دهد در بورس‌هایی که قوانین معاملات نهانی و حفظ حقوق سهامداران خرد به درستی اجرا نمی‌شود، شرکت‌ها درصد بالایی از سود خود را تقسیم می‌کنند و از این طریق، سعی در جلب اعتماد سهامداران و فرستادن یک سیگنال مثبت برای از بین بردن بدبینی آنها دارند.

به گفته ابراهیم‌نژاد، طبیعتاً این تقسیم سود بالا با توجه به نیاز مالی شرکت‌ها و امکان سرمایه‌گذاری در پروژه‌های توسعه‌ای و سودآور، باعث ضعیف شدن کارکرد بورس در جذب سرمایه و کمک به چرخه تامین مالی در اقتصاد کشور می‌شود.

به اعتقاد این کارشناس بازارهای مالی اثرات مبارزه با معاملات نهانی و حفظ حقوق سهامداران خرد در مقابل سوءاستفاده احتمالی برخی مدیران شرکت‌ها و سهامداران عمده، بسیار گسترده‌تر و چندبعدی‌تر از آن است که در ابتدا به نظر می‌رسد و می‌توان از آن به عنوان شاه‌کلید توسعه بورس کشور نام برد.

منبع:اقتصاد نیوز/ 3 خرداد 94



تعداد بازدید : 5215
:: ثبت نظر ، پیشنهاد و انتقاد ...
:: فرم ارتباط ...
:: ثبت پرسش ...
:: فرم تماس با ما ...