نویسنده: سعید لیلاز
روز شنبه سه دولتمرد در جمع خبرنگاران و پیش روی دوربینهای تلویزیونی از بستهای رونمایی کردند که بر اساس آن قرار است بخش تقاضا در کشور تحریک شود و بازارهای مختلف از رکود موجود بیرون آید. فارغ از تمام نقدهایی که به این بسته می شود معتقدم که دولت چارهای نداشت و میبایست برای دورهای کوتاه مدت دست از سیاستهای نسبتا انقباضی خود بر میداشت و به سیاستهای انبساطی روی میآورد.
بنده با یک حساب سرانگشتی محاسبه کرده بودم که اقتصاد ایران برای خروج از رکود نیاز به 25 تا 30 هزار میلیارد تومان منابع دارد تا بتواند رونق را به بازارهای کشور باز گرداند. این موضوع در بسته دولت محقق شده و تقریبا تا پایان سال به همین میزان منابع به اقتصاد تزریق خواهد شد تا اقتصاد به جریان بیافتد و کشور از ورطه رکود خارج شود.
شاید برخی منتقدان ایراد بگیرند که طراحان بسته، شیر منابع را تا آخر باز کردهاند اما میتوان گفت اقتصاد ایران چارهای نداشت که پس از یک دوره کاهش تورم و رساندن آن به سطح قابل قبولی، سیاست های انبساطی را در پیش گیرد و برای به جریان انداختن تولید تزریق منابع را اعمال کند.
به نظر میرسد با اجرایی شدن این بسته رونق در کوتاه مدت به بازارهای کشور باز گردد و خرید و فروش کالاهای بادوام نظیر لوازم خانگی و خودرو جان دوبارهای بگیرد. امروز خودروسازان با مشکل بزرگ کمبود تقاضا مواجهاند که دلیل عمده ان پایین آمدن قدرت خرید مردم از سال 90 به بعد است. در صورتی که دولت و نظام بانکی خلف وعده نکنند و با سازوکار مناسبی وام 25 میلیون تومانی را در اختیار متقاضیان خرید خودرو قرار دهد آنگاه میتوان امیدوار بود که خودروسازان کشور از مشکل کمبود تقاضا رها شوند و بر میزان تولیدشان که اینک در سطح پایینی قرار گرفته، بیافزایند.
بر اساس مطالعاتی که صورت گرفته پیش بینی می شود اقتصاد ایران تا پایان سال 94 بهبود وضعیت پیدا کند و تورم در سطح 14 درصد به پایین قرار گیرد.
شاید برخی منتقدان به این بسته عنوان کنند که چرا دولت از سیاستهای ضد تورمی خود عقبنشینی کرده و یا چرخشی در سیاستگذاری پولی به وجود آورده است. باید از آنان پرسید دولت چه راه دیگری میتوانست در پیش بگیرد تا تقاضا تحریک شود؟ ضمن آنکه رسیدن به تورم تک رقمی یک هدف میان مدت است که با ادامه سیاستهای انضباط پولی در سال آینده، می توان امیدوار بود اقتصاد ایران برای سال 96 تورم تک رقمی را لمس خواهد کرد.
در پایان میتوان گفت منابعی که دولت تزریق کرده مثل خودرویی است که قرار است مسافت تهران تا مشهد را طی کند. این منابع فقط استارت را میزند و بقیه راه بر عهده راننده و توان خودرو است.
منبع: اقتصاد نیوز
تمامی حقوق برای گروه سرمایه گذاری خوارزمی محفوظ و محتوای سایت تحت مجوز CC BY-SA 4.0 می باشد. / طراحی سایت توسط پارس فناوران