Kharazmi Investment Group

ثروت آفرینی پایدار برای نسل ها

:: چرخش پول‌ها در معاملات سهام چگونه رخ داد؟ دماسنج سیاسی بورس تهران - 1396/09/19

پس از عبور شاخص سهام از قله تاریخی و رکوردشکنی‌های متعدد این نماگر، در هفته گذشته نشانه‌هایی از ضعف تقاضا مشاهده می‌شد. دیروز نیز این روند، به ویژه با عقب‌نشینی معامله‌گران در سهام گروه فلزی- معدنی (به جز گروه فولادی) و پالایشی تداوم یافت. در مقابل گروه فولادی مورد اقبال سهامداران قرار گرفت.

 

همچنین سهام خودروسازان به خصوص نمادهای «خودرو» و «خساپا» نیز با بهبود تقاضا مواجه شدند. در این شرایط دیروز شاخص بورس تهران با رشد ۶۸واحدی (معادل ۰۸/ ۰ درصد) مواجه شد و در ارتفاع ۹۱ هزار و ۱۶۱ واحدی قرار گرفت. در عین حال ارزش معاملات خرد سهام به حدود ۱۳۰ میلیارد تومان رسید که نسبت به میانگین این متغیر در نیمه اول آذر افت بیش از ۲۰ درصدی را نشان می‌دهد. کارشناسان مهم‌ترین دلیل اقبال معامله‌گران به سهام خودرویی را به حضور وزیر امور خارجه بریتانیا در ایران نسبت می‌دهند. جایی که حضور بوریس جانسون دلگرمی به آینده برجام را افزایش داد و اقبال سهامداران به گروه خودرویی را به دنبال داشت. واکنش گروه خودرویی به این پالس سیاسی نشان می‌دهد برآیند انتظارات سهامداران از آینده برجام مثبت است. در صورت رفع ریسک برجام این امر می‌تواند با تغییر وضعیت گروه‌های مختلف بورسی که به‌طور مستقیم و غیرمستقیم از توافق هسته‌ای اثر می‌پذیرند، بازار سهام را با دوره جدیدی از رونق مواجه کند.

 

گروه خودرویی‌ در مرکز توجه حقیقی‌ها

 

همان‌طور که اشاره شد دیروز نمادهای زیر مجموعه گروه خودرویی مورد اقبال معامله‌گران قرار داشتند. دلیل این بهبود تقاضا به سه موضوع بر می‌گردد. اول آنکه خودرویی‌ها به لحاظ تکنیکال اصلاح قیمتی چشمگیری را تجربه کرده‌اند و سطوح قیمتی فعلی از منظر نموداری جذاب به نظر می‌رسد. دلیل دیگر استقبال سهامداران به خصوص حقیقی‌ها از سهام خودرویی، به بهبود عملکرد شرکت‌های این گروه بر می‌گردد. جایی که افزایش میزان فروش شرکت‌های بزرگ خودرو ساز («خساپا» و «خودرو») از وضعیت بنیادی این گروه حمایت می‌کند. کارشناسان اما مهم‌ترین دلیل اقبال فعالان تالار شیشه‌ای به سهام خودرویی را به حضور وزیر امور خارجه انگلیس به ایران نسبت می‌دهند. حضور بوریس جانسون در ایران سهامداران را نسبت به آینده برجام دلگرم کرده است. از آنجا که وضعیت گروه خودرویی ارتباط مستقیمی به وضعیت برجام دارد، هر گونه خبر مثبت اثر‌گذار بر این توافق‌نامه هسته‌ای می‌تواند منجر به بهبود تقاضای سهام زیر‌مجموعه شود. اگر‌چه سایر طرف‌های درگیر در برجام از این توافق‌نامه حمایت کرده‌اند با این حال همچنان ابهامات تصمیم کنگره در رد یا تایید پایبندی ایران به برجام موضوعی است که می‌تواند معاملات این گروه را تحت تاثیر قرار دهد. همان‌طور که در گزارش‌های پیشین «دنیای اقتصاد» مطرح شد در صورت رفع ریسک برجام و تداوم عملکرد نسبتا مناسب خودروسازان، این گروه شانس بالایی برای افزایش اقبال سهامداران دارد. البته اگر رشد قیمت‌های جهانی و نرخ دلار همچنان جذابیت گروه‌های کالایی را بالا نگه دارند، خودرویی‌ها برای رشد بیشتر نیاز به ورود نقدینگی تازه دارند.

 

 موج فروش در گروه‌های کالایی

 

مطابق انتظارات فعالان تالار شیشه‌ای، دیروز بورس تهران شاهد فشار فروش در گروه‌های کالایی بود. شناسایی سود معامله‌گران در کنار ضعف قیمت‌های جهانی در معاملات هفته گذشته، احتمال فشار فروش در نمادهای این گروه را بالا برده بود. چنانچه در نظر سنجی این هفته سایت تحلیلی «دنیای بورس» عمده کارشناسان بر تشدید عرضه سهام در گروه‌های کالایی تاکید داشتند. در این میان البته نمادهای فولادی وضعیت متفاوتی را تجربه کردند. کاهش تولید فولاد چین به دلیل قوانین محیط زیستی این کشور (در راستای کاهش آلودگی) رشد محصولات فولاد جهانی را به دنبال داشت. این امر وضعیت فولاد‌سازان داخلی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. بر همین اساس دیروز در شرایط فشار فروش سنگین در گروه فلزات اساسی، بزرگ‌ترین فولاد‌ساز کشور یعنی نماد فولاد مبارکه با رشد ۴۴/ ۱ درصدی قیمت مواجه شد و در صدر نمادها با بیشترین تاثیر مثبت در محاسبه شاخص کل قرار گرفت. دیگر فولادی‌های فعال در بورس تهران از جمله «فخوز» و «کاوه» نیز وضعیت نسبتا مناسبی را تجربه کردند. رشد قیمت این نمادها در نهایت مانع از ریزش شاخص گروه فلزات اساسی شد (شاخص گروه فلزات اساسی در معاملات دیروز رشد ۲۱/ ۰ درصدی را تجربه کرد).  در تحولات پیرامون این گروه، در بازارهای جهانی قیمت مس در هفته گذشته افت محسوس ۸/ ۳ درصدی را تجربه کرد و به ۶۵۷۱ دلار در هر تن رسید. قیمت روی و سرب نیز افت به ترتیب ۱/ ۵ و ۸/ ۳ درصدی را تجربه کردند. به این ترتیب قیمت روی به ۳۰۸۴ دلار در هرتن رسید. قیمت هر تن سرب نیز ۲۴۴۸ دلار گزارش شد. رشد چشمگیر شاخص دلار و فشار فروش سرمایه‌گذاران نهادی به دلیل نزدیک شدن به پایان سال میلادی از جمله دلایل معاملات ضعیف بازارهای جهانی در هفته گذشته عنوان می‌شوند. هر چند سطوح قیمت جهانی این فلزات همچنان از بودجه شرکت‌ها بالاتر است با این همه باید توجه داشت رصد تحولات این بازار‌ها حالا تاثیر زیادی بر روند معاملات سهام گروه فلزات اساسی خواهد داشت. در گروه پالایشی نیز دیروز ضعف تقاضای سهام به خوبی مشهود بود. هر چند نماد معاملاتی پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و نفت سپاهان معاملات نسبتا متعادلی را تجربه کردند با این حال دیگر نمادهای زیر مجموعه با شناسایی سود معامله‌گران با صف فروش مواجه شدند. این وضعیت در نهایت منجر به افت ۰۵/ ۰ درصدی نماگر این گروه شد. معاملات گروه معدنی نیز دیروز ضعیف دنبال شد. شاخص گروه استخراج کانه‌های فلزی (معدنی) تحت تاثیر فشار فروش در نمادهای بزرگ خود («کگل» و «کچاد») با ریزش بیش از ۹/ ۰ درصدی مواجه شد.

 

 چرخش نقدینگی در صنایع بورسی

 

از نکات مورد توجه بازار دیروز چرخش نقدینگی بین گروه‌های مختلف بورسی بود. در حالی که در معاملات هفته‌های اخیر تغییر مالکیت سهام در نمادهای کالایی به نفع معامله‌گران حقیقی بود، دیروز خالص خرید این نماد‌ها به نفع حقوقی‌ها رقم خورد. در سوی دیگر خودرویی‌ها در صدر نمادها با بیشترین خالص خرید به نفع معامله‌گران حقیقی قرار داشتند. دیروز گروه خودرو تغییر مالکیت حدود ۲ میلیارد تومانی به نفع معامله‌گران حقیقی را ثبت کرد. در مقابل گروه فلزات اساسی تغییر مالکیت حدود ۵/ ۶ میلیارد تومانی به نفع حقوقی‌ها را تجربه کرد.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد



تعداد بازدید : 2268
:: ثبت نظر ، پیشنهاد و انتقاد ...
:: فرم ارتباط ...
:: ثبت پرسش ...
:: فرم تماس با ما ...